Pk tottelevaisuus


Palveluskoirien tottelevaisuus on kentällä tapahtuvaa hallintaa koiran kanssa. Tottelevaisuus kuuluu jokaiseen PK-lajiin maasto-osuuden lisäksi.

Palveluskoirien tottelevaisuus on pääpiirteittäin samanlaista kuin TOKO, mutta arvostelussa kiinnitetään huomiota hieman erilaisiin asioihin. Palveluskoirakokeessa mitataan koiran ohjattavuutta, temperamenttia, vietti- ja työskentelykestävyyttä sekä hermorakennetta (Tokossa on tärkeää tekninen suorittaminen). Samaan aikaan kentällä suorittaa tottelevaisuutta aina kaksi koirakkoa. Toisen suorittaessa liikkeitä, on toinen paikallaanmakuussa. Samalla koiralla voi aivan hyvin osallistua tokoon ja pk-tottikseen, mutta suotavaa olisi päättää, kumpaan tahtoo enemmän panostaa.

Tottista voi alkaa opettaa leikin varjolla jo aivan pienelle pennulle. Silti hyvän tottiksen rakentaminen valmiiksi koesuoritukseksi vie paljon aikaa ja vaatii valtavan paljon työtä.

Ennen varsinaisia PK-kokeita tulee koiran suorittaa käyttäytymiskoe, eli BH. Tämän kokeen voi suorittaa myös ei-palveluskoirarotuiset koirat. BH:ssa on muutamia samoja liikkeitä kuin tavallisessakin kokeessa, mutta tämän lisäksi BH:een kuuluu kaupunkiosuus erilaisin tehtävin.