Pk jälki


Palveluskoirajälki (PaJä) on palveluskoiralajeista suosituin koetilastoilla mitattuna. Jäljet tehdään metsään. Koiran tulee etsiä ihmisen kulkema jälki janalta, jonka pituus vaihtelee luokittain. Tuomari arvostelee Pajä kokeessa koiran työskentelyn janalla, muuten koirakko on jäljestämisen ajan metsässä kahdestaan. Jäljeltä löytyy 6 kappaletta keppejä, joiden avulla arvostellaan jäljen onnistumista. Riippuen tasosta, jälki on eri pituinen ja käytettävissä oleva aika eri.

Erikoisjälki (FH) on jäljestämiskoe, jossa koiran suoritus arvostellaan koko jäljestämisen ajan. Kokeessa ei ole tottelevaisuusosuutta. Jälki tehdään usein pellolle tai muuhun avoimeen maastoon. Koiran tulee seurata jälkeä todella tarkasti ja maavainuisesti. Pienikin poikkeama jäljeltä alentaa arvostelua. Myös näissä on esineet, jotka koiran tulee ilmaista. Esineitä on 4-7 kpl Lajin harrastaminen vaatii harjoituspaikoiksi peltoja, joille ei aina ole kovin helppo saada lupia, ja esimerkiksi viljan ja heinän kasvuajat vaikeuttavat harjoitusolosuhteita.

Nämä molemmat maavainuiset jäljestelyt ovat mielenkiintoisia ja koiralle energiaa kuluttavia harrastuksia. Molempia kykenee myös helposti harrastamaan yksin. Aloittaessa näitä, on syytä kysyä apua ja neuvoa ohjaajalta, jotta perusteet opetetaan heti oikein.